"It's not about my politics. Something happened way to quick. A bunch of men who played it sick. They divide and conquer" -- Husker Du

Sunday, May 15, 2005

Activisten roepen Filippijnse overheid op om de politieke moorden te stoppenEen twintigtal mensen van verschillende organisaties en nationaliteiten drukten op 14 mei hun bezorgdheid uit over de recente golf van politieke moorden in de Filippijnen met een korte wake aan de Filippijnse ambassade in Brussel. Ze werden er te woord gestaan door Chargé d'Affairs Anamarie A. Morales die acte nam van hun bezorgdheid en beloofde om de boodschap over te brengen aan haar regering.

“Sinds begin dit jaar zijn al minstens 32 politieke activisten neergeschoten waaronder boerenleiders, vakbondsmensen, een gemeenteraadslid, priesters, journalisten en mensenrechtenadvocaten,” verklaarde Els Van der Sypt van Filippijnengroepen België (FGB). Alle slachtoffers behoorden tot progressieve volksorganisaties en politieke partijen.

De mensenrechtenactiviste vroeg zich af of politieke moorden nu deel uitmaakten van de officiële politiek van de regering. “De organisaties waarvan de slachtoffers deel uitmaakten worden met naam en toenaam vernoemd in een recente presentatie die wordt gebruikt bij de opleiding van militaire eenheden, onder de titel 'Ken uw vijand',” legde ze uit.

Ook de media komen onder vuur. Vorig jaar werden minstens 13 Filippijnse journalisten brutaal vermoord en dit jaar staat de teller al op zes. Daarmee komt het land op de nummer één in de trieste ranglijst van de meest moorddadige landen voor journalisten.

“Het is duidelijke dat de Filippijnse overheid niet genoeg doet,” zei Robert Shaw van de International Federation of Journalists (IFJ). “Niet één van de 65 moordzaken op journalisten in de laatste jaren werd op een ernsige manier onderzocht.”

Mr. Ivo Flachet van de International Association of People's Lawyers (IAPL) had een uitdaging voor de Filippijnse overheid. “Respect voor de mensenrechten zou geen verre droom mogen zijn,” zei hij. “Mensenrechten moeten door de overheid gegarandeerd worden, hier en nu.”

De activisten droegen bordjes mee met de namen van enkele recente slachtoffers en legden bloemen neer om hen hulde te brengen. Alvorens ze de actie beëindigden verklaarden ze aan het aanwezige ambassadepersoneel dat ze vastberaden waren om terug te komen als de Filippijnse overheid er niet in slaagt om de politieke moorden te stoppen.

English version with more pictures at indymedia.

No comments: