"It's not about my politics. Something happened way to quick. A bunch of men who played it sick. They divide and conquer" -- Husker Du

Friday, February 24, 2006

Filippijnengroepen België klaagt noodtoestand in de Filippijnen aan

Filippijnengroepen België, het netwerk van solidariteitsgroepen met de volksbeweging in de Filippijnen klaagt het uitroepen van de noodtoestand in de Filippijnen aan en roept op tot solidariteit met de protesterende volksbeweging.

Dag op dag twintig jaar nadat dictator Marcos werd verdreven, kondigde de Filippijnse presidente Gloria Macapagal-Arroyo deze morgen de noodtoestand af. Daarmee gaf ze het leger de opdracht om iedereen te arresteren die betrokken zou zijn bij een eventuele poging tot machtsovername. Ze kondigde ook een betogingsverbod af en plaatste de media onder overheidscontrole. Volgens de presidente werd een coup beraamd door figuren uit de politieke oppositie, opstandige fracties in het leger en door de communistische guerrilla, het New People's Army.

Volgens onze vertegenwoordigers in de Filippijnen trokken vandaag tienduizenden, ondanks het betogingsverbod, toch de straat op om zoals gepland het einde van de dictatuur te herdenken en te protesteren tegen de toenemende repressie onder Arroyo's bewind. De protesten werden aangevoerd door progressieve volksorganisaties, maar ook sleutelfiguren uit de traditionele politieke oppositie, zoals ex-presidente Corazon Aquino en ex-vice-president Teofisto Guingona, spraken de betogers toe.

Het protest tegen de presidente nam toe sinds de betwiste verkiezingen van mei 2004 en de latere openbaringen over haar ongeoorloofde interventies in het verkiezingsproces. De repressie neemt hand over hand toe en eiste vorig jaar 179 doden. Elke week wordt minstens 1 politieke activist koelbloedig vermoord door doodseskaders. De constatatie dat twintig jaar na het verdrijven van de dictator noch de politieke, noch de economische situatie van het land noemenswaardig verbeterd zijn, legde de basis voor de massale protesten tegen haar bewind.

No comments: