"It's not about my politics. Something happened way to quick. A bunch of men who played it sick. They divide and conquer" -- Husker Du

Thursday, March 02, 2006

Briefschrijfactie tegen noodtoestand en repressie in de Filipijnen

De Vlaamse Noord-Zuidbeweging is erg bezorgd over de politieke situatie in de Filipijnen en roept iedereen op om actief mee de mensenrechten te verdedigen. Stuur een brief naar Minister van buitenlandse zaken Karel De Gucht. De Belgische regering moet alles doen wat in haar macht ligt om de Filipijnse regering tot rede aan te zetten.


Nauwelijks 24 uur na de afkondiging van de noodwet door president Gloria Macapagal-Arroyo op vrijdag 24 februari, werd al een progressief parlementslid gearresteerd, werd de zaterdageditie van een oppositiekrant in beslag genomen en een aantal betogingen uiteengeslaan. Op maandag 27 februari werden uiteindelijk zes volksvertegenwoordigers van progressieve partijen aangeklaagd wegens "rebellie".


Allen hebben ze een opmerkelijke staat van dienst in de Filipijnse volksbeweging voor ze verkozen werden. Crispin Beltran was voorzitter van de vakbond KMU en Rafael Mariano van de boerenbeweging KMP. Teodoro Casiño en Liza Maza waren algemeen secretaris van respectievelijk de koepel van volksorganisaties BAYAN en de vrouwenbeweging Gabriela. Joel Virador was actief in de mensenrechtenorganisatie Karapatan en Satur Ocampo, een veteraan van de gevangenissen tijdens de Marcos dictatuur, in de organisatie van ex-politieke gevangenen, Selda. Velen onder hen waren al in België te gast en zijn ze geen onbekende voor de Belgische sociale beweging.In de Filipijnen klinkt het protest tegen Proclamatie 1017 en het vervolgen van politieke activisten  steeds luider. Beide zijn een aanfluiting van de democratie en de arrestaties dienen om post factum de noodtoestand te legitimeren. Ook in België verenigt de Noord-Zuidbeweging zich om zowel de noodtoestand als de arrestaties af te wijzen. Alles wijst erop dat er nog meer zullen volgen. De politie overhandigde aan het ministerie van justitie een lijst van 59 personen die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan rebellie, diverse ngo’s worden in de gaten gehouden en een aantal ngo-medewerkers worden geschaduwd.


We roepen op om een brief te sturen naar Minister van buitenlandse zaken, Karel De Gucht, met de vraag alles in het werk te stellen om de Filipijnse regering tot rede te brengen. Een voorbeeld staat op de website van 11.11.11.

No comments: