"It's not about my politics. Something happened way to quick. A bunch of men who played it sick. They divide and conquer" -- Husker Du

Wednesday, November 16, 2005

Protestactie ACV-Brussel tegen moorden op Filippijnse vakbondsleidersEen delegatie van ACV Brussel bracht een bezoek aan de Filippijnse ambassade om haar ongerustheid te uiten over de schendingen van vakbondsrechten in de Filippijnen. De Brusselse vakbondsmilitanten zijn ronduit geschokt door het recente geweld tegen vakbondsleiders, boeren en arbeiders die opkomen voor hun rechten.

Precies één jaar geleden, op 16 november 2004, werden 7 Filippijnse boeren doodgeschoten toen het leger en de politie een stakerspost van landarbeiders probeerde te ontruimen. Dat gebeurde in Hacienda Luisita, de gigantische suikerrietplantage van de invloedrijke familie Cojuangco. Daar bleef het niet bij want sindsdien werden verscheidene kroongetuigen, waaronder een gemeenteraadslid en een priester, vermoord door 'onbekenden'.

Op 25 oktober van dit jaar, werd Ricardo Ramos vermoord, de voorzitter van de vakbond van suikerrietarbeiders op de Hacienda. Daarmee was voor ACV Brussel de maat vol. De moord op Ramos kwam immers nauwelijks een maand na een andere laffe moord op een Filippijnse vakbondsleider. Diosdado Fortuna, de voorzitter van de vakbond in de Nestlé-fabriek in Cabuyao, ten zuiden van Manilla, werd op 22 september in het hoofd geschoten vanop een voorbijstekende motorfiets toen hij van het piket naar huis ging.

De moorden kaderen in een algemene campagne die progressieve activisten viseert. Sinds begin september werden in Centraal Luzon, de regio waarin ook Hacienda Luisita ligt, reeds 19 moorden gepleegd op vertegenwoordigers van vakbonden en volksorganisaties door doodseskaders. Mensenrechtenorganisaties achten het leger en de regering verantwoordelijk.

Een dertigtal militanten van ACV Brussel uitten hun solidariteit met hun Filippijnse kameraden tijdens de protestactie aan de Filippijnse ambassade in Brussel. Een kleine delegatie, waaronder de Brusselse vakbondsvoorzitter Guy Tordeur, ontmoette Chargé d'Affaires Morales en andere vertegenwoordigers van de ambassade en overhandigde hen de meer dan 200 petities die sinds de moord op Ramos werden opgehaald.

Intussen werden op de stoep van de ambassade beelden getoond van een recent bezoek van LBC-militanten aan Hacienda Luisita. De Belgische vakbondslui kwamen er danig onder de indruk van het vakbondswerk en ontmoetten er onder andere de vakbondsleider, enkele maanden voor hij vermoord werd.

Na het onderhoud in de ambassade werd kort verslag uitgebracht aan de aanwezige demonstranten, waaronder ook enkele solidariteitswerkers van Filippijnengroepen België. Vervolgens werden exclusieve videobeelden vertoond van de slachtpartij in Hacienda Luisita vorig jaar. De actie werd afgesloten met een Filippijns lied van de hoop want de vakbondsmilitanten zijn er rotsvast van overtuigd dat zelfs moordende repressie niet opgewassen is tegen een verenigde, vastberaden volksbeweging.

No comments: