"It's not about my politics. Something happened way to quick. A bunch of men who played it sick. They divide and conquer" -- Husker Du

Monday, April 03, 2006

Vakbonden, parlementairen en ngo's in de bres voor democratie in de Filippijnen

Brussel, 30 maart 2006 -- Een zeventigtal vakbondsmilitanten en Derde Wereldactivisten verzamelden voor de Filippijnse ambassade in Brussel om hun ongenoegen te uiten over de inbreuken tegen de democratie en de vrije meningsuiting in het land. Het intiatief ging uit van ACV-Brussel, 11.11.11 en Filippijnengroepen Belgiƫ en werd gesteund door ABVV-Brussel, KWB, ACOD Limburg, Bevrijde Wereld, Wereldsolidariteit, Broederlijk Delen, Vlaams Internationaal Centrum en intal.

Parlementsleden Eloi Glorieux, Jan Roegiers, Jos Stassen en Rudi Daems sprongen in de bres voor hun vijf vervolgde Filippijnse collega's die zich al bijna een maand schuil houden in het parlement om aan arrestatie te ontkomen. Vakbondsleiders Jacques De Batty (adjunct verbondssecretaris ACV-Brussel) en Philippe Van Muylder (verbondssecretaris ABVV-Brussel) spraken hun bezorgdheid uit over volksvertegenwoordiger en vakbondsman Crispin Beltran die al drie weken in de cel zit omwille van zijn oppositie tegen president Gloria Arroyo. Tijdens een onderhoud met de Filippijnse zaakgelastigde wezen ze erop dat haar land goed op weg is om Colombiƫ naar de kroon te steken wat het grootste aantal moorden op vakbondsmilitanten betreft.

Vertegenwoordigers van de Noord-Zuidbeweging sloten daarbij aan met hun verontwaardiging over de aanhoudende politieke moorden op progressieve basisactivisten in de Filippijnen. Ze brachten ook het feit ter sprake dat de media er, een maand na het afblazen van een weeklange noodtoestand, nog altijd gemuilkorfd blijft. De woordvoerders van deze brede coalitie verzekerden de diplomaten ervan dat ze de situatie in hun land op de voet zouden blijven volgen en namen zich voor om verder actie te voeren tot een eind komt aan de politieke moorden en de mensenrechten, democratie en vrije meningsuiting terug gerespecteerd worden door de Filippijnse overheid.

More photos on indymedia.

No comments: