"It's not about my politics. Something happened way to quick. A bunch of men who played it sick. They divide and conquer" -- Husker Du

Thursday, February 22, 2007

“Het Filippijnse leger is verantwoordelijk voor de moorden”

VN Rapporteur besluit zijn onderzoek naar standrechtelijke executies in de Filippijnen

De Filippijnen stond al lang hoog op zijn lijstje. Voor een Speciaal Rapporteur van de Verenigde Naties over standrechtelijke executies is een onderzoeksmissie in een land waar de laatste jaren honderden politieke moorden gebeurden een prioriteit. Onder druk van het toenemende international protest moest de Filippijnse presidente hem uiteindelijk toelaten om zo'n onderzoek uit te voeren. Zijn conclusies, die hij naar buiten bracht op een persconferentie in Manila op 21 februari, bevestigen wat stopthekillings.be en andere mensenrechtenactivisten al lang zeggen.

“Vele moorden zijn toe te schrijven aan het Filippijnse leger,” verklaarde Philip Alston bij zijn afsluitende persconferentie voor hij na een missie van 10 dagen het land verliet, “maar het hele militaire apparaat is in een staat van complete ontkenning. Hij vergeleek het leger met een verstokte alcoholicus die stellig blijft ontkennen dat hij een probleem heeft.

Eerst en vooral rekende de speciale VN Rapporteur af met degene die de campagnes tegen de politieke moorden afdoen als propaganda. “Natuurlijk is er een element van propaganda in zulke verklaringen,” zegt Alston, “maar over het algemeen werken de Filippijnse ngo's op een professionele manier.” Bovendien komt de propaganda van alle kanten en, in zijn ontmoetingen met organisaties van alle politieke strekkingen was er geen enkele groep die ontkende dat er een groot aantal executies plaatsvinden.

Wat het aantal moorden betreft is er onenigheid. “Maar ik ben er zeker van dat het aantal hoog genoeg is om verontrustend te zijn,” zei de VN functionaris. Hij relativeerde trouwens het belang van cijfers als het over zoiets erg als moorden gaat en voegde eraan toe dat hij soms met de tranen in de ogen stond toen hij de familieleden van slachtoffers aanhoorde.

Opmerkelijk was hoe de VN Rapporteur in zijn voorlopig verslag één voor één de officiële verklaringen van de overheid onderuit haalt. “Men maakte veel ophef over twee personen op de lijst van slachtoffers van de mensenrechtenorganisaties die men aan mij voorstelde levend en wel,” vertelde Alston, “maar zelfs twee foutjes kunnen de geloofwaardigheid van de lange lijst niet onderuit halen.” Hij geeft toe dat sommige moorden misschien ten onrechte aan het leger zouden kunnen toegeschreven worden. Maar ook die theorie verklaart volgens de VN expert niet alles.

Alston ontwapent ook de kritiek van de regering dat de mensenrechtenorganisaties de officiële onderzoeken zouden saboteren door getuigen af te raden om met het gerecht mee te werken. “Getuigen worden systematisch lastig gevallen en bedreigd,” stelde hij vast, “en de boodschap is dat je beter niet als getuige optreedt in een moordzaak als je je eigen leven niet in gevaar wil brengen.”

Alston spaarde zijn scherpste woorden voor de uitleg die het leger en verschillende leden van de Filippijnse regering doorgaans aan de moorden geeft: dat de moorden in feite het gevolg zijn van een interne afrekening binnen de Communistische Partij van de Filippijnen (CPP) en het New People's Army (NPA). “Uitzonderlijk ongeloofwaardig,” is het oordeel van de VN Rapporteur, “want ook groepen die zich in dergelijke zaken hebben vastgebeten, zoals de partij Akbayan, vertelden me dat het aantal gevallen zelfs geen tiende van het totaal aantal moorden zou kunnen bedragen.”

Zijn eigen verklaring voor de moorden bevestigt de analyse van de mensenrechtenorganisaties. “De toename in standrechtelijke executies is toe te schrijven aan de strategie die het leger gebruikt om de guerrilla te bestrijden,” verklaarde Alston. “In sommige gebieden worden leiders van progressieve organisaties zwart gemaakt en dergelijke intimidatie kan uitmonden in standrechtelijke executies,” voegt hij eraan toe. Alston beloofde dit mechanisme uitgebreider te beschrijven in zijn eindrapport, dat hij binnen de drie maanden aan de Raad voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties zal voorleggen.

De reactie van de Filippijnse overheid was sprekend. “Het is de VN Rapporteur die de feiten ontkent,” bulderde stafchef Esperon tijdens een persconferentie. De generaal herhaalde koppig dat het de communisten zijn die verantwoordelijk zijn voor de moorden. Minister van justitie Gonzales ging nog een stapje verder en verklaarde dat VN Rapporteur Alston duidelijk “gebrainwashed” was door de ngo's. Presidentieel secretaris Ermita jammerde dat de VN Rapporteur de mensenrechtenactivisten meer geloofde dan de woordvoerders van de regering; hoewel dat natuurlijk niet verwonderlijk is.

Om de schade te bepreken gaf het presidentieel paleis wel het rapport van de Melo commissie vrij. Presidente Arroyo had die commissie zelf in het leven geroepen om de politieke moorden te onderzoeken. Toen de commissie tot de conclusie kwam dat het leger boter op het hoofd had, weigerde de presidente echter om hun rapport publiek te maken. Dat het paleis een dag na de persconferentie van Alston toch het rapport vrijgeeft, toont aan dat de Filippijnse regering in het defensief zit.

In elk geval is de lokale en internationale campagne “Stop the killings in the Philippines” erin geslaagd om het probleem van de politieke moorden op de agenda te krijgen. Het zal er nu op aan komen om de druk op de ketel te houden zodat de Filippijnse overheid effectief ingrijpt om de moorden te stoppen.

Wednesday, February 21, 2007

UN Special Rapporteur on political killings in the Philippines

Here's some footage of today's press conference by UN Special Rapporteur on extrajudicial killings Philip Alston. His statement is quite strong and made a big impact in the media. Read this front page article from the Philippine Daily Inquirer for example. The government's reaction was pathetic, if not utterly silly. Or should we call this anything else but disgusting?

Sunday, February 18, 2007

STK on tour

I wish I were in San Francisco for the Stop the killings benefit show. It's a wonderful idea to generate interest for the campaign among the youth. Moreover, they have some really great bands out there.

Did you know that some of the most exciting hip hop is made by Filipino-Americans? They still have the attitude, amazing beats and powerful lyrics, unlike many of those mainstream hip hop wannabes. Blue scholars is hands-down the best of the pack. One MC (Geo, the son of Filipino migrants) and one DJ (Sabzi, with Iranian roots) is all you need when you're oozing with talent like these Seattle-based kids. And if you have doubts about their political commitment... They're co-founders of Mass Line Media. Another favorite of mine is Native Guns from LA. One of their songs, Hammer, has been the tune on my myspace page for a couple of months now.

Anyway, check them out on the Internet and hopefully we'll be able to bring the STK tour to Europe one day!

Wednesday, February 14, 2007

Who's the terrorist?

The arbitrary terrorist listing of some dissidents by the US and the EU was an issue on the popular Dutch TV channel RTL4. They used the example of Jose Maria Sison, a Philippine revolutionary who is living in the Netherlands, to illustrate the consequences of these policies.

Wednesday, February 07, 2007

When soldiers get in way of people’s health

Dani Beltran, of our Philippine partner organization the Council for Health Development (CHD), testified in a newspaper article about the state of the people's health in Mindanao. According to him, the health status worsened not only because of government neglect but also because of “militarization” in many parts of the island. This was apparent in the research conducted by CHD in 38 communities in eight cities and 16 provinces of Mindanao from July to September last year. "In far-flung villages of the island, one can see more soldiers with rifles than government doctors with stethoscopes," Dani observed.

The Armed Forces of the Philippines immediately cried foul and responded in the same newspaper. Interestingly, their spokesperson admitted that "basic services, like health and education are hardly felt in communist-influenced areas," and that the army disallowed NGOs from going inside areas where there is fighting "for their own protection."

Tuesday, February 06, 2007

Relief in Bicol

When Bicol, in the southern part of Luzon (Philippines), was devastated by typhoon Reming late last year, we in MATW immediately started to raise funds for the relief operations. Two weeks ago we were already able to post some updates on our site. Now there's even an animated slide show on youtube that documents relief operations by progressive networks.

Sunday, February 04, 2007

Interview op Radio Centraal

Een commissie, voorgezeten door ex voorzitter van het Filippijns hooggerechtshof Jose Melo, oordeelde vorige week dat militairen verantwoordelijk zijn voor honderden politieke moorden die plaatsgrepen sedert het aantreden van presidente Arroyo in 2001. Slachtoffers zijn geen gewapend verzet, laat staan verdachten van terrorisme, maar mensen uit de bloeiende Filippijnse volksbeweging.

Een interview op Radio Centraal is te beluisteren op hun website.

Saturday, February 03, 2007

More graphs and stats on the web


While we're at it with graphs and statistics: here's an older site that visualizes global health and development statistics. Gapminder provides a fascinating interactive presentation of the 2005 human development report's statistical data. Google also hosts a version of this tool.

Thursday, February 01, 2007

The world according to worlmapper

Did you ever wonder what the world would look like if countries' surface area would be proportionate to their wealth? To their population's alcohol consumption or unemployment? Maybe it doesn't seem to be very useful but still it makes you think about global inequities and inequalities. You can find tens of these interesting maps on worldmapper.com.