De Filippijnse revolutionair Jose Maria Sison (of 'Joma') is in Nederland achter de tralies gedraaid. Het voorwendsel: hij zou vanuit Utrecht opdracht hebben gegeven tot moorden in de Filippijnen. De ware reden: Manilla en Washington willen Sison monddood maken en de volksbeweging in de Filippijnen klein krijgen.
Stel: De politie nodigt je uit omdat er nieuwe ontwikkelingen zijn in verband met een klacht die je ooit hebt ingediend. Je bereidt netjes je dossier voor, neemt een advocaat mee en begeeft je op het afgesproken uur naar het politiekantoor. Dat deed Jose Maria Sison (68), die als politiek vluchteling in Nederland woont, op dinsdag 28 augustus. Een volgende keer zal hij zich wel twee keer bedenken. Hij werd namelijk prompt in de boeien geslaan. Erger nog, terzelfdertijd beukten tientallen politieagenten de deur in van zijn appartement. “Het was geleden van de repressie onder de Filippijnse dictator Marcos dat ik nog zoiets meemaakte”, zegde zijn vrouw Julie.
Ook bij andere Filippijnse gezinnen in Nederland werd de deur ingeramd en werden computers, documenten, diskettes, cd-roms en dvd's in beslag genomen. “Gisteren was de laatste dag dat ik me veilig voelde in Nederland”, verklaarde Jose Baleva nadien. Enkel zijn vrouw en twee kinderen (10 en 11 jaar) waren thuis toen de politie binnenviel.
Wie is die man waarvoor de Nederlandse politie de grote middelen bovenhaalde? Sison richtte eind jaren '60 mee de Communistische Partij van de Filipijnen (CPP) en het aanverwante guerillaleger op, het Nieuwe Volksleger (NPA). Onder dictator Marcos werd hij bijna 9 jaar opgesloten als politieke gevangene. Twintig jaar geleden vroeg hij politiek asiel in Nederland. Maar de Nederlandse overheid heeft de man nooit van harte geaccepteerd. Na '11 september' werd zijn rekening bevroren en kwam Sison zonder enige uitleg op de 'terroristenlijst' van de Europese Unie terecht.
De onderzoeksrechter besliste op vrijdag 31 augustus dat Sison nog minstens twee weken in de cel blijft, onder een streng regime. Zelfs zijn vrouw mocht nog niet op bezoek. Zijn raadsman, Michiel Pestman, zegt nochtans dat het bewijsmateriaal „niks voorstelt”.
De Filippijnse presidente, Gloria Arroyo, stak haar opluchting niet onder stoelen of banken, net als de ambassadrice van de VS in Manilla. Zij vonden de arrestatie van Sison een stap in de “strijd tegen het terrorisme.” Een strijd die sinds het aantreden van Arroyo in 2001 al aan meer dan 900 leiders en activisten van volksorganisaties het leven kostte...
Die volksorganisaties protesteerden met klem tegen de aanhouding van Sison. Volgens Elmer Labog, de voorzitter van de vakbond KMU, gaat het om intimidatie tegen de hele progressieve oppositie. Hij voegde eraan toe dat het “de doodsteek is van het vredesproces tussen de regering en de guerrilla” - Sison is immers hoofdadviseur van het NDF, de alliantie van revolutionaire organisaties die over vrede onderhandelde met de Filippijnse regering.
Een misdadiger, een terrorist, of geen van beide?
Officieel wordt Sison beschuldigd van het aanzetten tot moord. De man zou vanuit Nederland opdracht gegeven hebben om twee mannen te vermoorden in de Filippijnen. Het Nieuwe Volksleger (NPA) eiste de verantwoordelijkheid op voor wat volgens hen “executies” waren wegens grove “misdaden tegen het volk” van de betrokkenen. Sison zat toen (2003-2004) al meer dan 15 jaar in Nederland, en stelt al lang geen organisatorische band of verantwoordelijkheid meer te hebben voor de acties van het NPA op het terrein.
Sison werd ook in de Filippijnen al beticht van allerlei misdaden, maar nog nooit veroordeeld. In juli oordeelde het Filippijnse Hooggerechtshof zelfs dat een hele reeks aanklachten tegen hem en 50 anderen, waaronder ook deze twee moorden, van nul en generlei waarde waren. “Duidelijk politiek geïnspireerd”, vonden de Filippijnse opperrechters. Een week later velde het Europees Hof van Eerste Aanleg in Luxemburg een al even opmerkelijk vonnis: Sison stond jarenlang ten onrechte op de Europese 'terroristenlijst'. Meester Jan Fermon: “Nergens in Europa was er ook maar enige aanklacht tegen de man. Het Hof in Luxemburg vroeg zich dus terecht af hoe men zo iemand dan een terrorist kan noemen.” Enkele weken zijn er dan deze aanhouding en strafzaak. Toeval?
"It's not about my politics. Something happened way to quick. A bunch of men who played it sick. They divide and conquer" -- Husker Du
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment