"It's not about my politics. Something happened way to quick. A bunch of men who played it sick. They divide and conquer" -- Husker Du

Sunday, September 30, 2007

Intal leden laten zich niet intimideren door Filippijnse zwarte lijst

De Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch bracht het eind september aan het licht: De Filippijnse overheid hanteert een zwarte lijst van 504 buitenlanders die niet welkom zijn in het land. Op de lijst staan ook verschillende leden van intal die zich in het verleden kritisch uitgelaten hebben over de regering van Gloria Arroyo, net zoals twee Belgische advocates die bij intal een brochure uitgaven over de mensenrechtenschendingen onder haar bewind.

Ook mijn naam komt voor op de lijst. Ik ben echter in goed gezelschap. In de lange lijst namen uit meer dan 50 landen herkende Human Rights Watch verschillende religieuzen, mensenrechtenadvocaten, leden van sociale organisaties en zelfs Ramsey Clark, een vroegere Amerikaanse minister van justitie.

Volgens de officiële documenten die Human Rights Watch publiek maakte zouden de personen op de lijst banden hebben met de Taliban of Al-Qaeda--een beschuldiging die te gek is voor woorden. In werkelijkheid gaat het in vele gevallen om mensen die zich hebben uitgesproken over de golf van moorden op vertegenwoordigers van sociale bewegingen in het land of die deelnamen aan missies of conferenties over de mensenrechten in de Filippijnen.

"Als een land dat zich zelf opwerpt als een toonbeeld van democratie en vrije meningsuiting mensen op een zwarte lijst zet die kritiek hebben op het beleid, dan is dat schandalig”, zegt Sophie Richardson, directeur van Human Rights Watch Azië. "Vele mensen op de lijst hebben niks anders gedaan dan kritiek geuit op de overheid of zetten zich in om Filipino's te beschermen voor de mensenrechtenschendingen van de veiligheidsdiensten."

Het bestaan van deze lijst was geen verrassing. Het is wel de eerste keer dat hij volledig publiek wordt gemaakt. In december van vorig jaar was er een eerste incident toen een Amerikaanse mensenrechtenadvocaat de toegang tot het land werd geweigerd. Hij had enkele maanden eerder aan een mensenrechtenmissie deelgenomen. Sindsdien werd de lijst afwisselend gehanteerd als een zwarte lijst of als een "watchlist". In sommige periodes werd iedereen die op de lijst stond effectief aan de grens tegengehouden. In rustigere periodes kon men wel het land in maar werd men extra in de gaten gehouden.

Volgens de officiële documenten zou de lijst sinds 10 augustus zijn opgeheven. Aangezien het bestaan van de lijst vroeger ook altijd geheim gehouden werd is echter het onduidelijk of en wanneer hij terug van kracht wordt. Human Rights Watch riep daarom de Filippijnse overheid op om toelichting te geven en om te stoppen met het weren van buitenlanders die kritisch staan tegenover het regime.

Het spreekt voor zich dat we ons niet laten intimideren. Wij blijven ons inzetten voor de campagne "Stop the killings" die de aanhoudende politieke moorden en verdwijningen in de Filippijnen en elders aan de kaak wil stellen. Op 10 december, de internationale mensenrechtendag, plannen we alweer een solidariteitsactie. Deze lijst bevestigt dat onze solidariteit en onze acties niet onopgemerkt voorbij gaan en dat President Arroyo verveeld zit met de internationale druk.

No comments: