"It's not about my politics. Something happened way to quick. A bunch of men who played it sick. They divide and conquer" -- Husker Du

Saturday, December 17, 2005

Bericht uit Hongkong: Wijk rond het congrescentrum volledig afgesloten

Hongkong, 17 december – Na de incidenten met de Koreaanse boeren is de wijk rond het congrescentrum volledig afgesloten voor alle verkeer. Een poging om voedsel en water naar de ingesloten betogers te brengen mislukt maar de steun van de lokale bevolking is groot.De doorbraak van de protesterende boeren doorheen de politielinies duurde niet lang. Ze werden met traangras teruggedreven en omsingeld. Het sociale leven in Wanchai, de centrale wijk van Hongkong Island, werd door de veiligheidsdiensten platgelegd. Metro, bus, tram en alle privaat vervoer werd uit de straat verbannen.

Toen de boeren al enkele uren vastzaten in de omsingeling van de politie, namen enkele Filippijnse activisten in het Victoria Park het initiatief om hen voedsel en water te brengen.

We vertrokken rond tien uur met een groepje van dertig uit verschillende landen en wandelden door de straten waar voetgangers nu vrij baan hadden. Door de bevolking van Hongkong werden we aangemoedigd en op applaus onthaald.

Toen we in de buurt kwamen van de plaats waar de betogers vastzaten, werden we aan een politiebarricade tegengehouden. Onderhandelen had geen zin. We moesten onverricht terzake terugkeren. Maar ook hier was de reactie van de lokale bevolking hartverwarmend. De politie werd op gejou onthaald toen ze ons terugstuurde en de woorden van onze woordvoerders werden spontaan in het Chinees vertaald.

Intussen was onze groep al flink aangegroeid aangezien tientallen zich spontaan aangesloten hadden. Toen we terug bij het Victoria Park kwamen waren we met 100, drie keer meer dan bij ons vertrek. Het hele Victoria Park bleek toen ook volledig afgesloten door de politie. Niemand kon er nog in.

No comments: