"It's not about my politics. Something happened way to quick. A bunch of men who played it sick. They divide and conquer" -- Husker Du

Saturday, December 17, 2005

Foto's uit Hongkong: Thai boxing

Hong Kong, 17 december – Arme boeren hielden vandaag een wedstrijd Thai boksen waarbij één van hen het symbolisch opnam tegen de WTO. Hoewel het een ongelijke strijd was beet de wereldhandelsorganisatie uiteindelijk in het stof.


Het wereldwijde netwerk van kleine boeren, La Via Campesina, organiseerde deze morgen een partijtje Thai boksen. Twee boksers traden in het strijdperk op het gras van Victoria Park, op enkele kilometers van het congrescentrum waar de ministers van WTO-lidstaten momenteel vergaderen. Ze werden daarbij aangemoedigd door tientallen boeren uit verschillende landen van Azië.

Van bij het begin was het duidelijk dat het om een ongelijke strijd ging. Eén van de boksers, een pluimgewicht, stond symbool voor de arme Thaise boeren, terwijl de kolos die tegenover hem stond de WTO vertegenwoordigde. Hij kreeg de steun van enkele heren in maatpak die blijkbaar gestuurd waren door de Thaise overheid.

De kamp gaf volgens de boeren een indruk van de heroïsche strijd die de boeren momenteel voeren en in het begin moest de boksende boer inderdaad enkele rake klappen incasseren. Hij had echter duidelijk het publiek op zijn hand. Ondanks hun verschillende nationaliteiten stonden de aanwezige boeren en boerinnen als één man achter hem.

Dat de boeren overtuigd zijn dat ze zelfs een ongelijke strijd kunnen winnen bleek uit het einde van de kamp. Uiteindelijk moest de WTO bokser de duimen leggen. Hij ging oneervol tegen de vlakte, tot groot verdriet van de vertegenwoordigers van de Thaise overheid. De boksende boer werd prompt op de schouders genomen door de aanwezige boeren en maakte een ererondje. De slogan: “Down, down WTO!”

Meer foto's: http://www.indymedia.be/nl/node/832

No comments: